Ineens kwam daar deze week het nieuws dat in de markt als een bommetje insloeg; Vodafone biedt 5G aan. Maar hoe kan dat? We vroegen het aan Eildert van Dijken, consultant bij Strict.
“Hieronder een korte uitleg over hoe Vodafone 5G heeft gelanceerd. De huidige licenties die de operators hebben zijn technologie agnostisch, daarop mogen ze 2G, 3G en 4G doen. 5G mag dus ook.
KPN en T-Mobile hebben gekozen voor volledige vervanging van het Radio netwerk. KPN is bezig het radio netwerk volledig te vervangen door Huawei apparatuur, waarbij ook 700 MHz en op een deel van de plaatsen ook 3500 MHz wordt gebouwd. Deze frequenties zijn nog niet bruikbaar totdat de veiling is geweest (700 dit jaar, 3500 pas vanaf zomer 2022).
T-Mobile is ook een volledige swap van Huawei HW uit 2013/2014 voor nieuwe antennes en zenders, waarbij ook 700 en 3500 MHz worden toegevoegd.
Upgrade van 4G netwerk
Vodafone heeft ervoor gekozen om het bestaande 4G netwerk te upgraden met hardware die ook 5G kan, namelijk de processor (BaseBand) en de zender (Remote Radio Head). Vodafone heeft volledig Ericsson.
Ericsson heeft in de 3GPP Release 15 eerste 5G standaard ook laten opnemen dat 4G en 5G op dezelfde frequentie samen aanwezig kunnen zijn. Beide signalen kunnen dynamisch worden gemengd, afhankelijk van de behoefte van 4G en 5G devices in de cel. Dit heet Dynamic Spectrum Sharing. Deze functionaliteit wordt door Swisscom al toegepast en ook Deutsche Telekom zal dit gaan toepassen. Ericsson heeft deze functie als productierijp (GA – General Available) gelanceerd eind februari.
Vodafone heeft deze functionaliteit nu in haar netwerk geactiveerd op de 1800 MHz band, waarbij zij landelijke dekking kunnen realiseren.
Meningen verdeeld
Ik las al een reactie van een wethouder uit Apeldoorn, die tegen deze lancering van 5G is zonder overleg. Maar voor mij toont dit juist aan dat er weinig verschil is tussen 4G en 5G, als ze samen op dezelfde frequentieband kunnen worden gemengd.
Huawei heeft de reputatie dat ze voorop lopen op 5G ontwikkeling. Maar deze functionaliteit heeft Huawei nog niet gedemonstreerd in Europa.
Ik vind deze move van Vodafone erg slim, want de noodzakelijke investeringen voor deze 5G lancering liggen veel lager dan voor de beide andere operators. En Vodafone heeft het volste recht volgens de bestaande licenties om binnen de stralingseisen die er zijn 5G te lanceren.
De 2e generatie 5G toestellen die nu in Nederland te koop zijn (Samsung S20 varianten, Oppo Find X2 Pro) ondersteunen allemaal DSS, aangezien het in de 5G standaard zit.